Plynatosť
Nadmerná plynatosť patrí medzi tráviace ťažkosti, prejavuje nadmerným meteorizmom, vetrami, črevnými plynmi, ktoré sa vo zvýšenej miere hromadia v črevách a sú najčastejšie výsledkom zlého trávenia. Plynatosť čriev sprevádzajú bolesti brucha, kŕče v bruchu a nadúvanie brucha. Nadúvanie a plynatosť niekedy bývajú spôsobené aj chorobami, napríklad Syndrómom dráždivého čreva. Najčastejšie však nadúvanie a plynatosť súvisia s nesprávnou výživou a nesprávnymi stravovacími návykmi. Ak plyny, ktoré sa vytvorili počas trávenia majú zablokovanú cestu z čriev, ostávajú sa hromadiť v črevách. Tým spomaľujú trávenie a vzniká ešte väčší problém s nafukovaním. Ak je trávenie spomalené, na steny čriev sa ukladajú škodlivé látky a tie potom spôsobujú zdravotné Ak je trávenie spomalené, na steny čriev sa ukladajú škodlivé látky a tie potom spôsobujú zdravotné ťažkosti.
Nadúvanie je spôsobené nadmerným hromadením plynov v tráviacom trakte. Príčiny sú rôzne: choroby, metabolické poruchy, potravinové alergie, ale aj stres, nedostatok času na jedlo a najmä nesprávne stravovanie.
Medzi potraviny podporujúce nadúvanie a plynatosť patria: kapusta, fazuľa, orechy, hrozienka, mrkva, jablká, banány, baklažán, pivo, kolové nápoje, biela múka, nelúpaná ryža, brokolica a iné.
K ďalším potravinám, ktoré výrazne zvyšujú plynatosť a nafukovanie brucha patrí napríklad mlieko, dlhodobé a časté žuvanie žuvačky, požívanie sýtených nápojov.
Odporúča sa aspoň štvrť hodiny pred jedlom a minimálne pol hodinu po jedle nepiť, aby sa tráviace šťavy udržali v optimálnej hladine. Taktiež sa odporúča piť nie sýtenú, ale pramenistú nesýtenú vodu.
Nafukovanie a plynatosť najčastejšie spôsobuje:
- nepravidelná strava
- náhlivé stravovanie
- konzumácia rizikových potravín
- nesprávna skladba potravín
- neznášanlivosť laktózy
- nadmerné jedenie
- nadmerná konzumácia sladkostí
- konzumácia alkoholu
- žuvačky
- stres
Nie je vhodná konzumácia príliš mastných jedál, konzumácia sladkostí, ktoré obsahujú ťažko stráviteľné cukry a škrob. Aj niektoré druhy zeleniny obsahujú nestráviteľnú celulózu, ktorá spôsobuje nafúknutie brucha.
Spomenutým ťažkostiam sa dá predchádzať aj konzumáciou stravy bohatej na vlákninu, avšak príliš veľa vlákniny neprospieva zažívaniu a vytvára naopak znova nadmerné hromadenie plynov v črevách. Príjem vlákniny je preto dôležité si ustrážiť.
Prírodným prostriedkom proti nadúvaniu a plynatosti sú čaje, najvhodnejší je feniklový, mätový a harmančekový. Medovka zase organizmus upokojuje, optimalizuje metabolizmus a trávenie. Ako prvá pomoc je účinný aj biely jogurt. Majorán a koriander slúži na zvýšenie množstva žalúdočnej kyseliny, kyslosť žalúdka naopak zabezpečí puškvorec. Na úpravu trávenia sa pred jedlom odporúča zjesť niektoré druhy ovocia a zeleniny ako sú čerešne, kiwi, citrón, grep, ríbezle alebo hrozno, paradajky. Sú to zväčša kyslé druhy ovocia, ktorých konzumáciou sa zvýši kyslosť žalúdočnej štavy a tá podporí optimálnu produkciu kyseliny soľnej. Tá zabezpečí lepšie rozloženie potravy.
Proti bolestiam v bruchu a kŕčom sú vhodné bazalka, majorán, saturejka, rasca, fenikel, aníz a kôpor.
Neodporúča sa tiež spoločná konzumácia chleba, cestovín a zemiakov, konzumácia sladeného tvarohu, sladené kondenzované mlieko a smotana.
Vhodná je detoxikačná diéta.
Dôležité je pravidelné, pomalé stravovanie bez stresu a napätia, stravu je potrebné dostatočne dlho a dôkladne prežúvať, aby sa sliny dostatočne premiešali s potravou a tým sa optimalizuje tvorba žalúdočných štiav.
Napriek tomu, že si to málokto uvedomuje, až 75% imunitného systému závisí od správneho fungovania čriev.